Home » » » Biodata Ady Putra (Adi Putra)

Biodata Ady Putra (Adi Putra)

Biodata Adi Putra, Profil Adi Putra

NAMA: Mohamed Hadi Putera Halim
NAMA PENTAS: Ady Putra (Adi Putra)
TARIKH LAHIR: 26 Februari 1981
TEMPAT LAHIR: Singapura
ZODIAK: Pisces
PENDIDIKAN: Diploma Kejuruteraan Penerbangan, Institut Pendidikan Teknikal Singapura
ISTERI: Aida Yusof

KELAB PEMINAT ADI PUTRA: Hotlovers
Peminat boleh mendapatkan perkembangan lanjut menerusi fan page Ady Putra Fanpage, laman sosial facebook Adphotlovers dan twitter @ADPadiputra dan @ADPutrahot.

ANTARA PORTFOLIO ADI PUTRA

DRAMA: Haryati 2, Aku Cinta Padamu, Kelahiran Teristimewa, Akukah Tanggang?, Mat Jenin, Mya Zara, Kala Hati, Salam Terakhir, Na O Mei, Air Mata Salina, Emily,Cinta,Maharku Untukmu

FILEM: Anak Halal (2007), Akhirat (2008), Histeria (2009), Hanyut (2010) , KL Gangster 1 dan 2, Don2, Aku Terima Nikahnya, Ngorat, Langgar, Isyarat Cinta (Suhan Movies)

TEATER: Rubiah dan Sri Mersing (2010)

Gambar Ady Putra

Biodata Ady Putra (Adi Putra)


Bermula sebagai model, pelakon dan pengacara di Suria TV Mediacorp, Singapura, Adi Putra yang kini tinggal di Kuala Lumpur, pernah memegang watak peguam kepada Shah Rukh Khan dalam filem Don2.

Di antara portfolio lakonanya termasuk drama Haryati 2, Aku Cinta Padamu, Kelahiran Teristimewa, Akukah Tanggang, Mat Jenin, Mya Zara, Kala Hati, Na O Mei, Air Mata Salina, Emily, Cinta, Dakapan Senja, Kasih Relaku Pujuk, Suria di Cordoba, Tentang Dhia, filem Anak Halal, Akhirat, Histeria, Hanyut, KL Gangster, dan persembahan teater Rubiah dan Sri Mersing.

Anak bongsu daripada 3 beradik, Adi juga penyanyi yang pernah menerbitkan album, Kelahiran, pada 2008. Adi adalah graduan dalam bidang kejuruteraan.


Biodata Ady Putra (Adi Putra) @ Lirikami

 
◄Design by Lirikami