Home » » Sinopsis The Descendants lakonan mantap George Clooney

Sinopsis The Descendants lakonan mantap George Clooney

Sinopsis Filem The Descendants

Amat pahit untuknya apabila terpaksa menerima hakikat mengetahui isteri yang terlantar koma dan menanti masa untuk mati, rupa-rupanya mempunyai hubungan sulit dengan lelaki lain.

Matt King lakonan George Clooney dalam filem filem The Descendants mendedahkan keperitannya menghadapi dugaan itu dan pada masa sama bersimpati dengan nasib yang menimpa isterinya, Elizabeth (Patricia Hastie).

Kisah hidup Matt, seorang peguam hartanah yang mempunyai aset di kepulauan Hawaii ini bermula selepas Elizabeth kemalangan bot dan terlantar koma.

Bagaimanapun hubungan Matt dan dua anak perempuannya, Scottie (Amara Miller) dan Alexandra (Shailene Woodley) tidak begitu rapat kerana kesibukan tugasnya.

Dek bengang dan marahkan si bapa, Alexandra meluahkan apa yang terbuku di hati sehingga terpacul cerita mengenai hubungan sulit ibunya dengan Brian Speer (Matthew Lillard), seorang ejen hartanah.

Meskipun jalan ceritanya agak perlahan dan sedikit meleret, namun plot penceritaannya sangat menarik untuk tontonan. Begitupun filem ini tidak berapa sesuai untuk tontonan kanak-kanak kerana dialognya banyak menggunakan bahasa kesat.

Apapun sinematografi filem yang menelan kos RM136 juta juta itu dilihat cukup menarik, dengan berlatarkan Honolulu dan Kaua’i, Hawaii, yang nyata menghidupkan lagi jalan cerita.

Sentuhan tangan pengarah Alexander Payne menyuntik kelainan berbanding filemnya sebelum ini, Sideways, kerana banyak menimbulkan konflik kekeluargaan di dalam plot penceritaan.

Filem bergenre drama komedi ini menyingkap perasaan Matt dalam menjejaki lelaki yang meruntuhkan kebahagiaan rumah tangganya.

Hakikatnya, Brian yang sudah berkahwin dan memiliki dua anak lelaki itu terkejut dengan kehadiran Matt yang mahu mencari jawapan mengenai hubungan mereka.

Di sebalik penceritaan itu, banyak mesej perhubungan antara keluarga dan orang sekeliling dipaparkan, namun filem terbabit dilihat tidak sampai tahap klimaksnya.

Penamat cerita yang begitu ringkas dan bersahaja agak sukar diterima dibandingkan dengan kos pembikinan yang begitu tinggi. Rasanya, Payne mampu menghasilkan babak akhir dengan lebih baik dan dramatik lagi.

Info The Descendants

Filem: The Descendants
Arahan: Alexander Payne
Pelakon: George Clooney, Judy Greer, Patricia Hastie, Shailene Woodley, Amara Miller dan Matthew Lillard
Genre: Drama, komedi

Sinopsis The Descendants lakonan mantap George Clooney @ Lirikami

 
◄Design by Lirikami